12 Heldere nachten

Droom zo veel je kunt in de komende 12 nachten, want je dromen zullen je belangrijke boodschappen brengen…

Lotdagen

De oude Germanen vierden de overgang van het oude naar het nieuwe jaar met een feestperiode van 12 dagen en nachten. Deze donkere periode na de zonnewende werd ook wel de ‘Lotdagen’ genoemd. Het gewone leven lag helemaal stil en men keerde naar binnen toe om aanwijzingen van het ‘Lot’ te vinden. De dromen tijdens deze 12 lange nachten waren vol boodschappen en voorspellingen voor het nieuwe jaar.

Heilige nachten

De Twaalf heilige nachten kennen wij tegenwoordig als de nachten tussen 25 december en 6 januari. Dat is precies de tijd die de drie koningen nodig hadden om vanuit het oosten aan te komen in Bethlehem, waar in de kerstnacht het kindeke Jezus was geboren. En precies midden in deze periode vieren wij onze jaarwisseling.

 

Heldere dromen

Een mooie manier om het jaar af te sluiten en om je voor te bereiden op het nieuwe jaar, is om de komende 12 dagen een dromen-dagboek bij te houden. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoe nieuwsgierig je bent. Leg in ieder geval een mooi schrift klaar naast je bed, zodat je als je ’s ochtends wakker wordt, meteen je droom op kunt schrijven.

De simpele manier is om ’s ochtends meteen je droom op te schrijven. Een aantal tips die helpen om je dromen te onthouden:

  1. Zeg de volgende affirmatie tegen jezelf voordat je gaat slapen: Ik onthoud de droom die ik vannacht krijg.
  2. Probeer rustig wakker te worden. Beweeg niet en roep de droom op. Schrijf een paar steekwoorden op over je droom en werk deze later bij daglicht verder uit.

 

Je kunt dit dromen-ritueel van de Twaalf Heldere Nachten uitbreiden door voor het slapengaan, de maanden van het afgelopen jaar af te gaan. Begin bij de afgelopen maand: wat heb je meegemaakt, wie heb je ontmoet, waren er mooie dingen, nare dingen, waar heb je vragen over? Waarschijnlijk zul je er in je droom antwoord op krijgen.

Neem overdag echt even de tijd om de droom uit te schrijven en om er over na te denken. Schrijf ook alle gedachten die er bij je opkomen op.

 

Ik wens jullie hele heldere nachten toe!

Warme groet,

Marion

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *