st janskruid

Pluk de dag: Sint Janskruid

Vandaag, 24 juni wordt het Sint Jansfeest gevierd, de feestdag van Sint Johannes de Doper. Dit is de Christelijke versie van Midzomernacht en men viert vandaag dat de zon op haar hoogste punt staat. Op deze dag worden van oudsher de bloemen en de bladeren van het Sint Janskruid geplukt, dat in deze periode overal uitbundig in bermen en op open plekken in het bos groeit en bloeit.

Sint Janskruid wordt al sinds de oudheid gebruikt als natuurlijk medicijn tegen depressies. Het bevat een drietal stoffen die een versterkend en kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel. Ook helpt Sint Janskruid tegen slapeloosheid en stress. Je kunt het kruid drogen en in de sombere dagen als thee gebruiken, of voor het slapengaan.

Het kruid heeft bij uitwendig gebruik een ontsmettende en verzachtende werking en kan goed gebruikt worden bij brandwonden en bij eczeem.
Hiervoor kun je het kruid het beste aan een fles olijfolie (of lijnzaadolie) toevoegen. Als je deze fles vervolgens in het raamkozijn zet, zal de olie langzaamaan rood verkleuren. Volgens de Christenen zou dit verwijzen naar het bloed van Sint Jan (Johannes de Doper). De Germanen noemden deze Sint Jans-olie vele eeuwen eerder echter al het bloed van Baldur, de Germaanse God van de Natuur.

Ik ga vandaag een flinke bos Sint Janskruid plukken. Jullie ook?

Mocht iemand nog een goede tip hebben voor het gebruik van Sint Janskruid, dan hoor ik het graag!

Geplaatst in Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *