Sint Maarten – Feest van het delen

Sint Maarten sneed de helft van zijn rode mantel af, om deze aan een blinde bedelaar te geven. Daarmee is Sint Maarten de beschermheilige van de armen geworden.

Het is daarom een mooie dag om te bedenken of jij iets kunt doen voor de armen of minder bedeelden in jouw omgeving. De voedselbanken in Nederland worden bijvoorbeeld helemaal door vrijwilligers gerund en kunnen altijd hulp gebruiken.

Maar misschien geef jij al wel een heleboel tijd, geld en energie weg aan anderen, en is het voor jou juist een moment om te leren ontvangen. Geven en nemen moeten immers in balans zijn, anders raak je opgebrand!

Dat Sint Maarten op 11 november wordt gevierd, komt doordat dit vroeger al een Germaanse feestdag was ter ere van Wodan, de Germaanse oppergod.

11 november was de dag dat alle oogsten binnen moesten zijn gehaald. Er werden dankoffers gebracht en vruchtbaarheidsvuren aangestoken .

In Utrecht, waar ik woon, wordt Sint Maarten uitbundig gevierd. Maar dat komt natuurlijk ook omdat hij de beschermheilige van onze stad is.

 

Warme groet,

Marion

Geplaatst in Blog en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *