Spiegeltje, spiegeltje

“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,
Wie is de mooiste van het land?”

De stiefmoeder van Sneeuwwitje was, zo heb je als kind geleerd, door en door slecht. Maar als je er nu als volwassene naar kijkt, dan zie je een vrouw die werd verteerd door hele menselijke gevoelens. Want zeg nou eerlijk, ben jij nog nooit jaloers, ijdel of boos geweest?

De mooiste van het land
40 jaar lang heeft haar spiegel haar verteld dat zij de mooiste van het land is. De koningin ontleende daaraan al haar zekerheden. Waarschijnlijk heeft haar moeder haar vroeger al opgevoed met het idee dat het belangrijk was om de mooiste te zijn. Ook haar man, de koning, viel na het overlijden van zijn eerste vrouw voor haar schoonheid.

Paniek
Op het moment dat de spiegel tegen de koningin zei dat zij niet langer de mooiste was, vielen al haar zekerheden weg. Ze raakte totaal in paniek en haar ijdelheid, maakte plaats voor jaloezie en woede.

In een verwoede poging om de oude ‘veilige’ situatie te herstellen, ging de boze koningin heel ver. Eerst stuurde ze de jager het bos in met de opdracht om Sneeuwwitje te vermoorden. En om haar het hart te brengen als bewijs.

Toen de jager dat niet over zijn hart verkreeg en Sneeuwwitje liet vluchten, nam de boze koningin het heft in eigen handen. Verkleed als oude vrouw ging ze met een mand vol giftige appels bij Sneeuwwitje langs. Uiteindelijk moest de boze koningin haar zonden bekopen met de dood en leefde Sneeuwwitje (het goede) nog lang en gelukkig.

Wat ontzettend jammer dat de boze koningin niet meer zelfvertrouwen had. Dan had ze geweten dat het leven niet ophoudt op het moment dat ze niet meer de mooiste was. En dan had ze vol liefde naar Sneeuwwitje kunnen zijn.

Je moet je schamen
Door al deze sprookjes en andere verhalen, heb jij van jongs af aan geleerd wat goed en slecht is. Het indirecte gevolg hiervan is echter dat jij hebt geleerd dat je je moet schamen voor je ‘slechte’ eigenschappen. Nog dagelijks probeer jij deze eigenschappen zo goed mogelijk te verbergen voor de buitenwereld. En misschien ook wel voor jezelf.

7 zonden
Iedereen is echter wel eens jaloers, boos, lui, gierig, ijdel, geil of gulzig. Het betekent simpelweg dat je een echt mens bent van vlees en bloed. Op het moment dat je het gaat verbergen en ontkennen, omdat je je ervoor schaamt, maak je het leven heel lastig voor jezelf.

Onvoorwaardelijke Liefde
Onvoorwaardelijk van andere mensen houden, kan pas als je onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden. Met al je goede en slechte kanten. Ik zal het alvast een keer tegen je zeggen: Jij bent perfect zoals je bent!  Nu jij …

Met warme groet,
Marion

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *